Teikneseriar

ASVbib har etterkvart ei ganske omfattande teikneseriesamling. Som så mange andre har eg sjølvsagt lest Pondus og Nemi, men det er også alt for masse i desse hyllene som eg ikkje har lest. Så no har eg bestemt meg for å gjere meg litt meir kjent med teikneserieuniverset. Under finn du ein presentasjon av det eg har lest siste vekene, og her finn du alt vi har på biblioteket.

Bone handlar om Fone Bone og fetrane hans – den grådige forretningsmannen Phoncible P. Bone og den hyggelige og velmeinande Smiley. På grunn av Phoncible sin grådighet må dei flykte frå heimbyen Boneville og hamnar i den mystiske dalen. Dette er starten på mange eventyr. Bone ser ved første blikk ut som ein barneserie, men det er vel så mykje ein vaksenserie der den vekslar  mellom humor og alvor, komedie og spenning. ASVbib har dei to bøkene som har utgitt på norsk og vil kjøpe inn fleire så snart dei kjem ut. Serien har også si eiga heimeside på Internett. Eg gler meg alt til neste bok. Veldig bra.

Death Note er ein japansk mangaserie om den  toppstudenten Light Yagami. Han er 17 år og kjedar vettet av seg. Ein dag finn han ei notisbok som Shinigamien (dødsguden) Ryuk har etterlatt i menneska si verd. Alle som får namnet sitt skrive i denne boka vil dø, og Light bestemmer seg for å bruke Death Note til å drepe alle onde menneske i heile verda. Politi i heile verda anar uråd når forbrytarar dør ein etter ein, og dei sender den mystiske detektiven L etter mordaren. ASVbib har p.d. dei 6 første binda i serien på norsk og kjøper nye når dei kjem ut.
Eg har til no berre lest bind 1 i serien, og likar den veldig godt. Det tok litt tid å bli vant til å lese frå høgre mot venstre, men så snart eg fekk taket på det så koste eg meg veldig.  Eg kjem nok til å lese vidare.

Palestina er Joe Sacco si fantastiske beretning frå eit tomånaders opphald på Vestbredden og Gaza under den første intifadaen i 1991-92. Han tar for seg konflikta i Midtøsten, okkupasjonen og håpløysa menneska der føler. Den vanskelege konflikta blir skildra gjennom mange forskjellige ansikt og stemmer, og forfattaren sine eigne tankar og følelsar får også plass.
Teikneserieformen formidlar dette vanskelege temaet på ein måte som knapt noko anna medium kan. Dette er ei aldeles fabelaktig bok. Les, les, les!

I Persepolis fortel Marjane Satrapi om sin oppvekst og ungdom i Iran og Østerrike. Teheran 1978. Marjane er 8 år og dotter av kultiverte og velutdanna foreldre som håpar på eit nytt og meir demokratisk Iran. Men det blir fort klart at det ikkje går slik dei ønskjer når den Islamske Republikk og alle dens nidkjære voktarar overtar styringa. Nokre få år etterpå bryt krigen mot Irak ut. Marjane sine foreldre tar til slutt den tunge beslutninga at dei vil sende henne på skule i Wien. Der venter eit heilt anna liv, men er det eit betre liv? Det er vanskeleg å vekse opp langt frå familie og kulturen ein kjenner, og kva med å vende heim igjen…
Dette er ei veldig god grafisk oppvekstforteljing og det er ikkje rart at Persepolis er blitt filmatiser . ASVbib har sjølvsagt filmen og.

Husfred av Alison Bechdel er også ein sterk oppveksthistorie.
Alison Bechdel førte dagbok som barn, og glimt frå denne dagboka dukkar opp gjennom heile forteljinga.  I sentrum av forteljinga ligg hennar forhold til foreldra, og då spesielt faren.  Han er på same tid både tilstades og fråværande, ein mann med mange skjulte sider. Fasaden er engelsklæraren , tredje generasjons eigar av det familieeigde gravferdsbyrået og mannen som er glødande interessert i å pusse opp gamle hus. Men han er også skjult homofil, humørsjuk og uberekneleg. Den grafiske romanen tar for seg tema som homofili og sjølvmord, og Alison Bechdel brukar verdslitteraturen aktivt for å forstå seg sjølv og familien sin. Elles så har Alison Bechdel har i mange år teikna lesbeteikneserien Dykes to watch out for som også er veldig bra.
ASVbib har også Husfred på engelsk (Fun Home)

Piray er Karine Haaland sine fantastiske striper der ho godlynt mobbar alt og alle. Ingen går fri, og ingen er heilage – Piray sparkar i alle retningar og viser oss kor absurd verda kan vere. Serien har ingen hovudperson, men det er ein del figurar som går igjen.
Kostelege striper. For meg er dei perfekte på dagar då eg generelt føler meg litt amper.

I Eon presenterer Lars Lauvik oss for sitt spinnville persongalleri: Gud (pensjonert), maurslukaren Tetra (oppvaksen i ein telefonselgarkoloni på Jan Mayen), prøvekaninen Gonzales, Dogdraugen, m.fl. Serien kommenterer på sitt absurde vis aktuelle ting i samtida, eller det som forfattaren måtte ha lyst til å kommentere akkurat då. Gjestar i serien inkluderer m.a. Kjell Magne Bondevik, Terje Søviknes og Anne Holt. Lars Lauvik står også bak Wildlife og Oppgulp. Lars Lauvik er ein av mine favorittserieskaparar, og eg ler like godt kvar gong.

Vi har sjølvsagt Pondus og Nemi og.

Nokre teikneserielenker
Raptus – Bergen internasjonale tegneseriefestival
Bergen off. bibliotek si teikneserieside
Serienett – norsk nettidskrift om teikneseriar
Tegneserier en må lese fordi sånn er det bare – Blogg

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s