En uvanlig leser

En uvanlig leser av Alan Bennett er ei morsom forteljing om dronninga av England.

Ein dag rotar dronninga seg inn på bokbussen som har stopp ved slottet, og for å vere høfleg lånar ho ei bok. Dronninga blir raskt ein ivrig lesar  og dette byrjar etterkvart å uroe både hoffet og regjeringa. Lesinga endrar måten dronninga ser på seg sjølv – både kva som er plikt og kva som er glede. Dei høflege gamle spørsmåla om kor folk kjem ifrå og korleis trafikken var, blir erstatta av spørsmål om kva dei les for tida, og dette har dei fleste ikkje noko svar på. Ho byrjar og å få ganske opprørske tankar om dronningrolla, og det skal bli verre – ho vil skrive sjølv.

For ein ivrig lesar med store haugar av bøker som ho skal lese, er dette ei kosteleg bok. Eg kjenner meg igjen når dronninga må avbryte lesinga si på grunn av eit viktig offisielt oppdrag og knapt kan tenke på noko anna enn å komme tilbake til boka si. Også behovet for alltid å ha med seg ei bok er velkjent. Dronninga er kanskje ikkje ein så uvanleg lesar som tittelen skulle tilsei.

Boka henviser til mange forfattarar, både folk eg har høyrt om og folk eg aldri har høyrt om. Det er nok ein fordel å kjenne ein del til litteratur når ein skal lese denne boka, men det er på ingen måte nødvendig. Boka er full av morsomme situasjonar og observasjonar som alle kan sette pris på uansett litterær ballast.

Dette skriv andre om boka:
Kongelig bokorm – Dagbladet
Dronning hekta på bøker – Dagsavisen
Fantastisk morsom! – Books for keeps (blogg)
Kostelig om lesingens konsekvenser – Bergens Tidende

Advertisements

One response to “En uvanlig leser

  1. Tilbakeping: En uvanlig leser | Tanz

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s