Bomber over barneskolen

Dei andre dokumentarteikneseriane eg har omtalt har vore av utanlandske forfattarar, men det finst også norske bidrag i same sjangeren. Ingebjørg Jensen si Bomber over barneskolen om bombinga av Holen skole på Laksevåg er eit slikt bidrag.

Laksevåg blei bomba av allierte fly 4. oktober 1944. Målet for bombinga var ubåtbunkeren «Bruno» og det tyske verftet, men det var hovudsakleg sivile som blei ramma. Mellom dei drepte var 12 tyske soldatar, 20 mannskap på tyske malmskip, eit ukjent tal sovjetiske krigsfangar og 193 sivile. Av dei 193 sivile omkom 61 barn og 19 vaksne på Holen skole som ligg 200 meter frå ubåtbunkeren.

Forfattaren har sett seg godt inn i historien. Den har prega hennar familie sidan bestemor hennar var ei av dei som blei drept under bombinga, og ho har intervjua mange av dei overlevande. For mange av dei har livet vore prega av fortielsen om hendinga «barn glemmer så fort» og at mange etter bombinga blei sendt «på landet» for å vere trygge, det blei lite tid til å bearbeide det som hadde skjedd.  Sidan det var dei allierte som stod bak bombinga har den heller ikkje fått den merksemda i ettertida som den ville fått om det var tyskarane som stod bak.

Teikneserien om den fatale dagen og konsekvensane av den utgjer mesteparten av boka, men på slutten finn vi ein fyldig faktadel med presentasjon av personane som er grunnlaget for hovudpersonane i forteljinga og bakgrunnsinformasjon om Laksevåg som bombemål.  Dei personlege historiane blir også presentert i dokumentarfilmen «Sår som aldri gror» (bestilt til ASVbib), og Ingebjørg Jensen har også skrive fleire artiklar om emnet.

Teikneserieteknisk er ikkje dette den aller beste serien eg har lest, men det er likevel ein flott serie som fortel den viktige historien på ein veldig god måte.

Andre omtalar av teikneserien:
Viktig historie i brokete bok – Barnebokkritikk
Gripende om skolebombing – Serienett

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s