My Swordhand is Singing

Eg er ikkje så veldig interessert i vampyrforteljingar. Dei forsøka eg har gjort med nokre av dei populære vampyrbøkene har stort sett endt med at boka er blitt lagt vekk til fordel for noko som er meir interessant, og den einaste TV-vampyrserien eg virkelig har fulgt med på er «Buffy the vampire slayer» der vampyrane stort sett blir tatt livet av. Så det var kanskje ein fordel at eg ikkje visste på forhånd at «My Swordhand is Singing» av Marcus Sedgwick er ei vampyrbok.

Peter og faren Tomas er tømmerhoggarar og har nett flytta til landsbyen Chust, ein eller anna stad Aust-Europa. Dei har alltid levd eit omflakkande liv, men har no for første gong slått seg ned ein stad for litt lengre tid. Tomas blir stadig meir alkoholisert og Peter er den som må ta seg av tømmerhogginga og vedkløyvinga slik at dei kan tjene penger. Peter har og eit godt auge til landsbyjenta Agnes.  Vinteren er på veg. I landsbyen har det vore fleire dødsfall i det siste og merkelege og truande ting byrjar å skje.

Dette er ikkje ei bok om sexy og potensielt snille vampyrar. Her er dei udøde farlege og tragiske skikkelsar som ikkje fører noko godt med seg. Marcus Sedgwick har brukt gamle myter frå Aust-Europa som inspirasjon til denne fortellinga og det gjer den ein heilt annan tone enn mange av dei vampyrhistoriane som er mest populære no for tida. Ordet «vampyr» blir forresten aldri brukt i boka medan ordet «nesferatu» blir brukt ein gong.

Marcus Sedgwick sløsar ikkje med orda. Han skriv med få ord, men brukar dei slik at ein kjenner uhygga krype innover seg når ein les, og uhygga varer framleis ved når ein er ferdig med boka. Det er ei bok med grei og likefram engelsk som inneheld einsemd, hjelpeløyse, redsel, kjærleik, mot og uhyggelege overnaturlige hendingar. Det er som ein ser for seg den vesle landsbyen i den store skogen; dekka av snø under ein blytung grå himmel.

Eg likte boka veldig godt og sidan boka vann The Booktrus Teenage Prize for 2007 så må juryen ha likt den og.

Dette syns andre om boka:

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s