Fire og Carrington-katastrofen

Dei fleste forfattarar skriv meir enn ei bok, og denne gongen er det bok nummer to i to seriar som blir omtalt her.

Carrington-katastrofen

I januar las og likte eg boka Lasarusfenomenet, den første boka i serien «Den 4. parallell» av Kjetil Johnsen. No har eg lest oppfølgaren: «Carrington-katastrofen«. Emma og Caine finn seg sjølv i ei ny verd, men det er ikkje Caine si heimverd. I denne verda blir Caine sett i fengsel, mistenkt for å ha skada Emma. Emma prøver å finne ein måte å få han fri, samtidig som ho prøver å finne ut meir om verda dei er i. Vi får også vite meir om Caine sin bakgrunn og verda han kjem frå, ei verd der ein Carrington-katastrofe har fått samfunnet til å bryte saman og borgarkrig til å bryte ut.

Som den første boka i serien er også denne veldig spennande. Eg syns imidlertid ikkje at den er like god som førsteboka, så det blir karakter 4.

Dette syns Kulturspeilet om boka.

————–

Fire

I fjor kom Kristin Cashore ut med boka Graceling som foregår i ei verd der nokre menneske er fødd med spesielle evner, såkalla «gåver».  Eg likte den veldig godt og har no lest Kristin Cashore si neste bok, Fire.

Boka finn stad i same verda som den forrige boka, men i landet The Dells finst det ingen Gracelings. Det dei derimot har er monster. Monster er dyr eller menneske med overjordisk skjønnhet, magnetisk tiltrekningskraft og evner til å påvirke folk sine tankar og følelsar. Små monster som gnagarar og kattar får lov til å leve, men store monster er farlige og blir jakta på. Dei farlegaste monstra av alle er menneskemonster og den siste av dei er Fire. Far hennar var eit monster som brukte evnene sine til å få makt og innflytelse, men Fire nektar å misbruke evnene sine på denne måten. Resultatet er at ho alltid er i fare og har valgt å leve isolert og beskytta i den nordlege delen av kongeriket.  Så begynnar ting å skje og Fire må reise til hovudstaden og hoffet for å hjelpe til å beskytte landet.

I tid finn boka stad før Graceling og ein person frå denne boka spelar ein stor rolle i Graceling, men eg ville uansett lest Graceling først sidan avsløringar i Fire vil øydellege litt av spenninga i Graceling.

Cashore gjer ein del ting i sine bøker som er uvanlig i fantasylitteratur. Det er sjeldan at eg har lest at kvinnelege hovudpersonar menstruerer, men i denne boka er det viktig sidan Fire er ekstra utsett for angrep frå andre monster når ho har mensen. Det er og tydeleg at Fire lever i eit brutalt samfunn der m.a. valdtekt i krigssituasjonar  og menn med makt som utnyttar kvinner med mindre makt er svært utbreidd. Samtidig er boka fylt med folk som er glade i kvarandre og lojale ovenfor kvarandre. Dette er tredimensjonale personar, ikkje papirdokker.

Det er vel ingen overraskelse at boka får ein 5’ar hjå meg.

Dette syns andre om boka:

Advertisements

3 responses to “Fire og Carrington-katastrofen

  1. Tilbakeping: Eit lita bokoppsummering (eh, kanskje ikkje så lita…) « Tanz

  2. Tilbakeping: Recent reading « Mostraum

  3. Tilbakeping: Aeon-paradokset | Asvbib’s Blog

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s