Jeg har sett mørkets indre

Rett som det er får eg ein mistanke om at lesinga mi er ganske geografisk einsretta, nord-amerikanske og europeiske forfattarar dominerer ganske klart. Det er derfor på tide å gjere eit unntak frå dette ved å lese den prisbelønte boka Jeg har sett mørkets indre av K. Sello Duiker frå Sør-Afrika.

Jeg har sett mørkets indre handlar om gategutten Azure. Han er snart tretten år og foreldrelaus. Han bur på gata i Cape Town og livnærer seg ved prostitusjon. Azure skiller seg også ut frå mengda ved å vere ein svart gut med blå auge.

Azure sitt Cape Town er prega av vald, rus, prostitusjon, kriminalitet og eit raseskille som framleis er tydeleg til stades til tross for at det ikkje lenger er lovfesta. Det er store kontraster i boka mellom fattigfolket sine skur og dei luksuriøse heimane til mennene som tar Azure med seg heim for natta. Azure prøver å finne ut av verda og kven han kan og ikkje kan stole på. Han er alltid redd og på vakt.

Språket er prega av korte setningar med eit barnsleg preg, utan at innhaldet på nokon måte er barnsleg. Det fungerer veldig godt. Auzre er fokusert på å forstå og å bli sterkare og språket gjenspeilar det.

K. Sello Duiker levde eit tid blant gatebarna i Cape Town før han utgav denne boka.

Dette er ei bok du ikkje legg uberørt frå deg. Kontrasten mellom Azure sitt liv på gata i Cape Town og våre liv her i Norge er for stor til det. Les den og sjå sjølv.

Dette syns andre om boka (alle syns den er god):

Advertisements

One response to “Jeg har sett mørkets indre

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s