Crossfire av Dick & Felix Francis

Den siste veka har det gått i krimlesing, og eg begynte med Crossfire av far/son-duoen Dick & Felix Francis.

Dick Francis hadde ei rekke karrierer i løpet av livet: Under andre verdskrigen var han pilot i RAF, på 50-talet var han profesjonell jockey og jobba m.a. for Dronningmora (mor til Dronning Elisabeth) og frå siste halvdel av 50-talet til litt ut på 70-talet jobba han som journalist parallellt med å vere krimforfattar. Han står som forfattar av ein sjølvbiografi og over 40 krimbøker, dei fire siste saman med sonen Felix Francis. Bøkene hans er omsett til over 30 språk og over 30 av bøkene er omsett til norsk. Dick Francis døydde i 2010.

Dick Francis har omtrent alltid forskjellige hovudpersonar i krimbøkene sine, unntak er Sid Halley (ex-jockey som har blitt privatdetektiv) som er med i 4 bøker (første gong i 1965, siste gong i 2006) og Kit Fielding (jockey) som er med i 2 bøker. Hovudpersonane har forskjellige yrke og nokre av bøkene finn stad i andre land enn Storbritannia, men bøkene har likevel alltid ei eller anna tilknytning til det engelske veddeløpsmiljøet, og då helst til hinderløp.

Det felles miljøet i bøkene gjer at det for lesaren blir som å lese ein serie, ein veit kva som ventar ein og slepp å sette ser inn i eit heilt nytt univers. Samtidig har forfattaren fridom til å ha med nye personar og slepp dermed ta dei omsyna til personane sin forhistorie som vanlege serieforfattarar må.

Hovudpersonen i Crossfire er infanterikaptein Tom Forsyth som etter å ha blitt alvorleg skada i Afghanistan reiser heim til mor si som trenar veddeløpshestar. Han oppdagar raskt at alt ikkje er som det skal i veddeløpsstallen. Hestar taper når dei ikkje burde samtidig som mora ikkje vil innrømme at dette er eit problem.

Språket er greit, standard engelsk utan masse uvanlege ord. Sjølv om det ikkje er så mange hestar med i boka så er det naturleg nok ein del ord frå hestemiljø, men ingenting som ein ikkje kan finne omsett i vanleg ordbok.

Som vanleg med Dick Francis så er dette ei spennande bok med nokre skikkeleg overraskingar undervegs. Eg syns ikkje den er fantastisk, men bra nok.

Dette syns andre:

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s